India

INDIA | O călătorie neașteptată

India este una dintre cele mai interesante locuri de văzut de pe glob și cu siguranță merită un loc pe lista oricărui călător dornic de experiențe noi și cu curiozitatea necesară să descopere o cultură deosebită și unică.

După o lună și ceva prin India trebuie să recunoaștem că este nevoie de o doză mare de curaj și de o minte deschisă pentru a te putea bucura de ce are de oferit această țară și nu de puține ori ne-ar fi prins bine câteva sfaturi și informații despre cum decurg lucrurile aici. Așadar ne-am gândit să povestim atât despre călătoria noastră, dar și despre câteva aspecte care e bine să le știi de dinainte  într-un fel de ghid al călătorului neexperimentat prin India. Suntem siguri că toate informațiile îți vor fi de ajutor și vei salva mult timp, bani sau chiar o vizită la medic, iar locurile pe care le-am văzut îți vor trezi spiritul de aventură și dorul de ducă.India este cu totul o altă cultură, civilizație și mentalitate decât cu ce suntem noi obișnuiți acasă sau chiar în Europa. Și de aceea e bine să ții cont de câteva lucruri înainte să ajungi pe meleagurile acestei țări.

VIZĂ DE CĂLĂTORIE. Pentru a vizita India este obligatori să obți o viză de turist în prealabil. Viza este valabilă 3 luni de zile și se poate obține online de pe acest site. Trebuie să ai pregătită o poză color tip pașaport, câteva detalii despre unde vei ateriza și ce locuri vrei să vizitezi și să completezi un formular cu datele personale. Viza vine pe email în maxim 3 zile și e bine să îi faci câteva copii color să ai la tine pentru orice eventualitate.

VREME.  India este o țară care are parte de un sezon uscat și foarte călduros pe timpul verii, urmat de sezonul musonic care aduce ploi torențiale și uneori chiar inundații și uragane. De aceea este foarte important să alegi cu chibzuință perioada în care vrei să planifici excursia. Cele mai bune luni de călătorie sunt din octombrie și până în martie, când temperaturile nu încep să crească foarte mult și șansele de ploaie sunt mici. Fiind o țară atât de mare, temperaturile pot să difere destul de mult între nord și sud, uneori chiar și cu zeci de grade.

SĂNĂTATE. Este foarte recomandat (însă nu obligatoriu) să îți faci vaccinul împotriva hepatitei A și B, dar și cel contra febrei tifoidei și DTP (vaccin impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive). De asemenea ține cont că apa potabilă din India trebuie evitată sub orice formă deoarece nu este sănătoasă pentru noi, chiar dacă a fost folosit la spălat alimente sau pentru gheața dintr-un suc. Cumpără întotdeauna apă îmbuteliată și verifică să fie sigilat dopul înainte să bei. 

ȚINUTĂ. India are o populație predominant hindusă, iar ca atare este de bun simț să te îmbraci decent în spațiile publice, mai ales în lăcașele de cult sau alte locuri sfinte. Totodată, este obligatoriu să te descalți (poți să rămâi în șosete) în temple sau chiar în casele oamenilor. Chiar și îmbrăcat normal și decent, nu vei scăpa de privirile insistente, uneori enervante, ale majoritatea indienilor (mai ales dacă ești femeie) care nu văd în holbat ceva lipsit de respect.

PREȚUL PENTRU TURIȘTI. De cum ajungi în India, vei fi văzut ca un portofel umblător și nici un negustor sau vânzător nu va ezita să scoată un bănuț în plus de pe tine. E bine de știut că există loc de negociere la orice fel de cumpărături, chiar și la unele cazări. Produsele din supermarket-uri sau mici magazine au de obicei un preț de vânzare fix înscris pe ele și nu este negociabil. 

Dacă îți plac hainele hippie și colorate sau articole handmade în general, află mai multe despre locul în care le găsești la cel mai bun preț și calitate, Pushkar.

COMUNICARE. Noi am luat o cartela de AirTel de cum am ajuns și am fost destul de mulțumiți de ea. Pentru o lună de zile primești 1.4 GB de net/ zi și convorbiri nelimitate în rețea (noi ne-am luat o cartelă fiecare) la prețul de 400₹ (25 lei). Există mai multe rețele, printre care și Vodafone, dar nu le-am încercat încă. E recomandat să îți iei măcar o cartelă SIM pentru a primi un număr de telefon de India pentru a-ți face cont pe diversele aplicații de transport în comun și nu numai.


India este o țară de aproximativ 13 ori mai mare ca suprafață decât România și orice noțiune a timpului necesar deplasării dintr-un loc în altul se schimbă radical (un oraș care pare pe hartă foarte aproape, poate fi la 3-4 ore de mers cu trenul). Așadar, când am decis ca India să fie următoarea noastră destinație, nu am vrut să ne facem un itinerariu bine stabilit de dinainte și am vrut să vedem unde ne va purta călătoria noastră, că doar în acest fel vom avea parte de cele mai inedite experiențe.

Întreaga călătorie a durat peste o lună – 40 de zile – în care putem spune că am văzut India de la nord la sud. Traseul ni l-am stabilit pe drum, alegând locurile pe care voiam să le vizităm cu doar câteva zile înainte, deoarece multe locuri le-am descoperit din poveștilor altor călători și din recomandările localnicilor.

Au fost momente grele, în care nu știam cum vom ajunge în următoarea destinație sau dacă vom ajunge vreodată, dar la final totul a făcut parte din aventură și a meritat din plin. Poate nu este cel mai comod sau optim mod de a vizita India, dar este cu siguranță cel mai potrivit pentru a descoperi tot ce are de oferit această țară și cultură, lăsându-te purtat de farmecul locului și de pulsul orașelor, prelungind o ședere de la câteva zile la o săptămână și schimbând destinațiile în ultimul moment.


Ziua 1-5 New Delhi – Namaste India! Capitala țării și  numa bună pentru acomodare.
Ziua 5-7 Agra – Recomandăm măcar o zi plină aici pentru a vizita Taj Mahal.
Ziua 7-10 Jaipur – Ultimul oraș din triunghiul de aur al Indiei.
Ziua 10-15 Pushkar – O oază în deșert departe de haosul orașelor.
Ziua 15-18 Jodhpur– Orașul albastru din umbra fortului Mehrangarh.
Ziua 18-22 Udaipur – Orașul cu cele mai multe lacuri din India și cel mai mare palat.
Ziua 22-32 Goa – Așezat pe litoralul indian și un loc de relaxare excelent.
Ziua 32-36 Munnar – Orășelul din mijlocul munților cu peisaje uimitoare.
Ziua 36-40 Alleppey – Descoperă viața lacustră plutind într-o shikara boat.

Bine de știut: India este plină de sărbători și festivaluri pe toată durata anului și e bine să vezi dacă nu cumva te nimerești prin zonă în acea perioadă. Noi am găsit aici un site cu cele mai populare festivaluri din India și câte un cuvânt despre fiecare.

Nu putem spune că am văzut tot ce are de oferit această țară și probabil mai avem nevoie de încă alte două excursii (și cu siguranță ne vom întoarce) pentru a putea ajunge peste tot unde ne-am propus, însă în cele peste 40 de zile am reușit să vedem locuri spectaculoase, să întâlnim oameni deosebiți și să aducem cu noi amintiri și experiențe inedite. 


Primul punct de plecare a fost orașul Delhi, unul dintre cele mai mari orașe din lume cu o populație de peste 14 milioane de locuitori și capitala Indiei, în care am avut timp să ne acomodăm cu cultura și tradițiile indiene, cu mâncarea foarte iute și cu haosul general din viața de zi cu zi.

Orașul este împărțit în New Delhi (orașul nou), unde se află și aeroportul, cazări și restaurante mai cochete (vezi cartierul Haus Khas) iar străzile sunt mai curate, și Old Delhi (zona istorică) unde vei mânca cele mai delicioase preparate, te vei trezi față în față cu maimuțe pe stradă, vei fi asurzit de claxoane, iar la fiecare pas trebuie să ai grijă să nu dea cineva peste tine, toate aceste într-un haos total, dar oarecum organizat. 

New Delhi este plin de locuri care merită vizitate și doar o plimbare prin centrul istoric și micile străduțe aglomerate este o experiență în sine. Întradevăr este multă mizerie pe stradă și localurile par neîngrijite, oamenii se împing între ei fără jenă și trebuie să te uiți de 2 ori înainte să treci strada, dar toate acestea fac parte din cultura locală și din farmecul acestei țări.

→ Citește mai mult: Delhi | Sosuri și mirosuri


Următorul punct pe lista noastră de to-do a fost să vedem marele Taj Mahal și pentru a face asta a trebui să luam trenul spre Agra, la câteva ore de New Delhi. Agra nu este un oraș mare și cam totul se învârte în jurul Taj Mahal-ului  (așa este când ai în centru una din minuniile lumii). 

Pentru a descoperi Marele Taj în toată splendoarea sa, e bine să te trezești cât mai de dimineață și să te pui la coada de bilete cât mai repede. Fără glumă, pe la ora 10-11, când ajung majoritatea turiștilor veniți cu autocarele, coada de la intrare poate deveni de neimaginat. 

→ Citește mai mult: AGRA | Marele Taj

Ultimul oraș din tringhiul de aur al Indiei a fost Jaipur, capitala regiuni Rajasthan. Denumit și Pink City datorita faptului că a fost vopsit în roz în anul 1876, orașul este la fel de aglomerat și întortocheat ca și Delhi, însă are în centru unul dintre cele mai frumoase palate din India.

Odată un mare centru comercial și industrial, Jaipur și păstrat câteva din meșteșugurile de odinioară și vei găsi nenumărate bazare și mici magazine de țesături și bijuterii peste tot prin oraș, unde clădirile au căpătat patina timpului, rozul devenind un maro deschis. 

În drum spre palatul regal nu uita să te oprești la Hawa Mahal pentru câteva poze și poate chiar o o cafea sau un ceai pe terasa de vis-a-vis, un loc numai bune să prinzi apusul unei zile pline.

→ Citește mai mult: JAIPUR | Templul macacilor

O oprire neașteptată care nu era pe lista noastră de la început a fost mica oază de la marginea deșertului, Puhskar. Am aflat de acest loc din poveștile altor călători care ne sfătuiam neapărat să mergem și am fost plăcut suprinși de cât de frumos este acest orășel.

Situat în jurul unei mici oaze, chiar imediat lângă deșertul Thar, Pushkar a fost una dintre cele mai idilice locuri în care am ajuns din India. Are o singură stradă principală care face înconjurul lacului și care adăpostește toate magazinele, restaurantele și cazările pe care le oferă orașul. În fiecare seară toți localnicii iau parte la ceremonia Aarti care are loc pe malul lacului și umple orașul de ecourile cântecelor și a muzicii specifice.

Dacă ești în căutarea de îmbrăcăminte tipică indiană, aici vei găsi cele mai bune prețuri și cea mai decentă calitate la articolele de îmbrăcăminte din câte am putut noi descoperi. 

→ Citește mai mult: PUSHKAR | Universul pe o stradă

Rajasthanul este cunoscut ca având unele dintre cele mai frumoase și vizitate orașe din India, iar următoarea noastră destinație a fost un alt oraș “colorat”, Jodhpur. Centrul orașului a fost vopsit în albastru, ducându-ne cu gândul la Chefchaouen-ul Marocului, iar în spatele străduțelor tronează la peste 100 de metri înălțime Fortul Mehrangarh.

Jodhpur mai este cunoscut și pentru bucătăria sa indiană care conține multe preparate tradiționale și dulciuri specifice locului. În oraș există și o veche fântână cu trepte, una din puținele astfel de locuri vizitabile în India. Este nevoie de doar câteva zile pentru a vizita obiectivele turistice din oraș, cele mai multe fiind accesibile la pas, iar serile sunt perfect pentru a degusta un delicios thali pe una din nenumăratele terase orientate spre marele fort.

Și așa am ajuns în ultimul loc din Rajasthan, orașul lacurilor – Udaipur care ne-a întâmpinat cu o atmosferă mult mai liniștită și cu malurile sale pline de viață. Orașul are unul dintre cele mai mari palate regale din India, cât și o reședință regala aflată în mijlocul lacului. Nu rata o vizită la Animal Aid pentru câteva ore în compania unor animale care cu siguranță se vor bucura nespus de prezența ta.

Recomandăm să cauți o cazare care să aibă terasă la ultimul nivel pentru a te bucura de o priveliște superbă în fiecare dimineață și seară.

→ Citește mai mult: Jodhpur & Udaipur | O călătorie în timp

Odată ce am ajuns în sudul Indiei, ne-am dat seama că nu peste tot este nebunia tipică orașelor indiene, iar verdele vegetației ia locul clădirilor prăfuite și a străzilor murdare de până atunci. Regiunea cunoscută ca și Kerala aduce mulți turiști în fiecare an care vin în căutarea unei experiențe mai “crude” a vieții și traiului din India, dar plină cu peisaje extraordinare și locuri pitorești. 

Primul loc pe care am vrut neapărat să îl vedem a fost micul sătuc din vârful muntelui – Munnar. Locația este înconjurată de munții Ghats și de culturi de ceai care se întind cât vezi cu ochii. Recomandăm o cazare mai în inima munților, la casa unui localnic, pentru a vedea cu adevărat traiul oamenilor de aici și a fi mai aproape de traseele și obiectivele din zonă.

După ce ne-am muncit picioarele cutreierând munții și potecile printre arbuștii de ceai, am ajuns și în ultimul loc al călătoriei noastre prin India, Alleppey. Orașul este cunoscut pentru rețeaua de lacuri nu departe de țărm, unde există mai multe comunități lacustre și care se pot explora cu o barcă tradițională pentru o experiență inedită.

→ Citește mai mult: KERALA | Oaza verde a Indiei

TRANSPORT URBAN. Circulația în India este un haos general (se circulă pe stânga) dar se conduce încet și toată lumea este foarte atentă la ceilalți participanți la trafic, chiar dacă ți se va părea că șoferul tău de tuk-tuk conduce ca un nebun și începi să rostești în gând o rugăciune. Când oprești pe stradă un tuk-tuk sau un taxi, este obligatoriu să stabilești de la început prețul călătoriei (extrem de negociabil) pentru că nu folosesc aparate de taxare și nu există preț standard. 

Mai există și linii de autobuze în orașele mai mari dar de obicei sunt foarte înghesuite și nu prea respectă un orar anume. 

În New Delhi cel mai simplu mijloc de transport este metroul. Se pot cumpăra jetoane pentru o călătorie din toate stațiile de metrou și sunt destule linii pentru a ajunge în orice colț al orașului.

Bine de știut: Intrarea la metrou în New Delhi se face pe bază de jeton și trebuie să ai grijă să nu îl pierzi pentru că vei avea nevoie de el la ieșirea din stație.

Aplicații utile:

Uber. Obișnuiți deja cu acest serviciu încă de acasă, l-am folosit aproape peste tot fără probleme. Mașinile sunt de obicei modele noi și curate, iar șoferii foarte îndemânatici (ca să nu zic nebuni ).

Ola. Un alt furnizor de taxi des întâlnit prin India. Nu se găsește peste tot si l-am folosit doar când nu găseam pe Uber.

GoaMiles. Acesta funcționează doar în Goa, unde nu exista Uber sau alte servicii de transport privat. 


TRANSPORT EXTRA-URBAN. Ca și mijloc de transport între diverse locații noi am folosit în principal bus-urile (preț mic, climă, varietate mare) la care poți cumpăra bilete online fără bătaie de cap și recomandăm să alegi cele cu A/C pentru că sunt mai confortabile și mai curate în general. Plus că primești o apă la jumate gratis.

Aplicații utile:

redBus. Principala aplicație pentru a achiziționa bilete online pentru autocare în India.

makemytrip. Oferă și curse pentru autocare și bus pe lângă alte mijloace de transport precum avion sau mașini .

O altă variantă este trenul. Am ales varianta aceasta pentru drumuri pe distanțe mai mari ( 7ore +) datorită confortului (majoritatea vagoanelor sunt sleeper class, adică au cușetă) și a drumului fără zgâlțâieli. Este destul de complicat să cumperi bilete online deoarece este nevoie de cont și număr de telefon de India, dar cam toate locurile unde am fost cazați se oferă să achiziționeze biletele pentru tine. Recomandăm să alegi variantele de vagon de la 3AC în sus deoarece sunt mai curate și mai puțin înghesuite. Noi am mers și cu general class, dar doar ca experiență și doar o singură dată (thanks but no thanks).

Aplicații utile:

Ixigo. Am folosit această aplicație în special pentru a găsi rutele cele mai ieftine și scurte, dar și pentru că arată live unde se află trenul, cât are delay și poziția vagoanelor. Foarte util, mai ales când trenul stă în stație doar câteva minute.


PE ARIPILE VÂNTULUI. În ce privește zborul, am ales această variantă pentru a economisi timp când distanța parcursă cu trenul sau bus-ul depăsea 14-15 ore și nu era diferență mare de preț. Majoritatea companiilor de zbor low-cost din India, gen IndiGo și SpiceJet, au avioane bune și servicii de calitate.

Aplicații utile:

makemytrip. Oferă multe variante de zboruri și primești bonus la prima înregistrare pentru discount pentru bilete.

IndiGo. Cea mai mare companie de zbor din India. Uneori am găsit biletele mai ieftine direct pe site-ul lor.


Am ajuns și la acest subiect sensibil. Întradevăr, la început am întâmpinat și noi dificultăți și îndoieli când alegeam unde să ne oprim să mâncăm, dar până la urmă am cedat tentației și ne-am luat inima-n dinți. 

WhatsApp Image 2019-09-08 at 10.51.54 (1)

India este plină de mâncăruri delicioase, care diferă de la regiune la regiune, dar cam peste tot este picantă. Deci e bine să precizezi înainte ca vrei less spicy (sau chiar no spicy) ca să te poți bucura de ea, însă mulți indieni nu înțeleg această noțiune și îți vor găti mâncarea așa cum știu ei. Vei găsi recomandări de localuri și mâncăruri specifice prin postările despre călătoria noastră prin India, unde nu am ratat să menționăm nici un preparat delicios pe care l-am încercat.

Mai multe despre street food-ul indian din New Delhi și câteva impresii personale poți găsi într-o altă postare de-a noastră,aici.

Ca regulă principală, nu mânca niciunde consideri că arată suspicios, nu este curat sau nu vezi nici un client la masă. 

Întradevăr, nu garantăm că nu există nici un risc de a te îmbolnăvi de faimosul Delhi belly, dar poți preveni asta dacă ești puțin atent la anumite aspecte:

 • Încearcă să vezi unde merg localnicii și unde este mai tot timpul coadă (în special femei și copii) pentru a fi sigur că mâncarea are rulaj și este proaspătă.
 • Nu consuma apă de la robinet și orice produs care conține gheață deoarece apa din India nu este potabilă pentru noi.
 • Alege doar fructele cu coajă (banane, mango, portocale, etc) și evită orice aliment negătit care a intrat în contact cu apa de la robinet (salată, legume, fresh-uri, etc).
 • Atenție la sosuri. Dacă cumva observi că nu sunt păstrate la rece, mai bine te orientezi spre un alt loc de unde să mănânci.
 • Recomandăm să alegi, pe cât posibil, variantele vegetariene. Mâncărurile care conțin carne au risc mai mare de a fi cu probleme. Majoritatea indienilor sunt vegetarieni și poți găsi cu ușurință nenumărate feluri delicioase.
 • Spală-te pe mâini și folosește dezinfectant de mâini înainte de orice masă.

Chiar dacă nu am încercat toate hostelurile de pe drum, după o lună și jumătate am căpătat ceva experiență în ceea ce privește dormitul prin India.

Fiind doi backpackeri aventuroși, nu am mers pe variantele de hotel sau cazări fancy și ne-am cazat doar la hostel-uri și guesthouse-uri. Pentru o experiență adevărata, recomandăm cu căldură aceste două variante pentru că așa vei cunoaște alți călători, vei face schimb de impresii și povești din locurile vizitate și vei primi uneori sfaturi și sugestii vitale în alegerea următoarei destinații. Nu o dată am schimbat în ultimul moment locul unde voiam să mergem sau să ne cazăm după ce am auzit experiențe neplăcute sau diferite probleme de la alți turiști.

Totodată, angajații de la hostel sunt de obicei indieni, tineri și extrem de prietenoși, care te pot ajuta cu ce, când și cum să vizitezi orașul sau locul respectiv. Îți pot recomanda chiar și ce să faci după dacă încă nu ești decis. Nu ezita să le ceri ajutorul când ai nevoie.

EEODE0441

Cam așa arata terasa hostelului din Jaipur unde am petrecut 3 zile – The Hosteller Jaipur.

Aplicații utile:

Hostelworld. Majoritatea cazărilor le-am book-uit de aici și am fost super mulțumiți. Sunt multe variante în fiecare locație, iar undeva la 15-30 RON/noapte găsești condiții mai ca la un hotel, plus că de obicei zona comună din hostel-uri este cel mai fain loc de socializare și petrecut timpul liber după o zi de vizitat.

Booking. Ne-am orientat spre booking.com când am căutat un homestay sau guesthouse, pe motiv că fie nu am găsit hosteluri din zonă sau voiam ceva mai multă intimitate și liniște. Ce ne-a plăcut nouă le acest gen de cazări este că am cunoscut mai îndeaproape familiile de localnici care ne-au găzduit și am mâncat împreuna preparate gătite de ei, ascultând povești impresionante și aflând mai multe despre viața lor de zi cu zi.

Citește mai mult: Cum să îți planifici excursie și unde găsești cele mai bune cazări.

Câteva sfaturi înainte să alegi unde pui capul noaptea:

 • Dacă folosești una din aplicațiile de booking online, alege doar cazări cu o notă bună, preferabil de la 8 în sus și citește cele mai recente review-uri.
 • Asigurăte că este aproape de zonele de interes sau de centrul orașului. Chiar dacă găsești o cazare la super preț ceva mai departe, diferența o vei da pe tuk-tuk-uri sau te vei plictisi repede de drumul înspre cazare în fiecare seara (crede-ne pe cuvânt).
 • Dacă alegi varianta de shared bedroom, întrebă la recepție în care camera sunt cei mai mulți turiști (nu de alta, dar noi am nimerit de câteva ori indieni mai în vârstă  în cameră care duceau o lipsă neașteptată de maniere și bun simț – nu se aplică generației mai noi).
 • În India vei găsi multe lanțuri de hosteluri foarte bune și populare. Dacă ți-a plăcut unul anume, poți verifica la recepție dacă există același hostel în următoarea locație și poți rezerva direct și de obicei cu un discount de 10%.
 • Dacă nu ești sigur pe ofertele existente sau dacă nu ai găsit ceva ce îți place, poți să rezervi doar o noapte de cazare, să vezi care e situația, ca apoi să cauți o altă variantă mergând direct la ușă sau să îți prelungești șederea la locația aleasă.  Noi am practicat foarte des metoda de a rezerva o singură noapte online iar restul la recepție pentru discountul de 10%. Când călătorești pentru câteva luni, fiecare bănuț economisit este important.

Citește mai departe: Poveștile noastre după o lună și jumătate prin India

1 thought on “INDIA | O călătorie neașteptată”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s