India, rajasthan

JODHPUR & UDAIPUR | O călătorie în timp

Jodhpur și Udaipur, două dintre cele mai mari orașe din RajasthanTărâmul Regilor,  ne-au oferit prilejul de a descoperi frumusețea și obiceiurile de pe vremea împăraților și a maharajilor.


De la vechiile bazare pline de negustori și până la pavilioanele sculptate în piatră ale Mehrangarh-ului, Jodhpur – sau orașul albastru al Indiei – a fost ca o călătorie în timp. De îndată ce ne-a lăsat tuk-tuk-ul la porțile vechiului cartier central, ne-am dat seama că acest oraș are o mare istorie în spatele zidurilor sale albastre. Croindu-ne drum spre hostelul la care urma să ne petrecem următoarele 3 nopți, am putut doar să admir pe fugă fațadele bogat ornamentate  care se înălțau de-a lungul străzilor înguste.

Clădiri vechi reconvertite în restaurante sau hoteluri, altele părăsite și lăsate în paragină, centrul vechi al Jodhpur-ului este un mix de substrat istoric, artă și meșteșug, dar și, din păcate, de multă nepăsare și indiferență (spre marea mea indignare).  Dar trecând peste aceste aspecte care probabil doar mie mi-au sărit în ochi într-un mod mai evident – defect profesional presupun – am plecat să descoperim ce ascund străduțele întortocheate din umbra marelui fort.


Așa am dat peste vechea sursă de apă a orașului – Toorji Ka Jhalra – care acum a devenit o atracție principală pentru turiști, dar și cel mai căutat loc de joacă și scăldat printre localnici. Fiind prima fântână cu trepte – step well – pe care o vedem în India, am rămas impresionați de dimensiunile sale și de modul în care a fost concepută, cu seturi de trepte pe fiecare latură care duc adânc spre fundul bazinului cu apă. 

Norocul a fost că am ajuns aici dis de dimineață când orașul abia se trezea iar ceilalți turiști erau probabil la micul dejun, așa că am avut locul doar pentru noi. De obicei, la orele prânzului când soarele devine greu de suportat, treptele se umple de localnici aflați în căutarea unui loc la umbră și eventual o baie. Dacă simți nevoia de ceva răcoritor și de puțină adrenalină, poți să te alături celorlalți tineri care se întrec în sărituri de pe marginea bazinului. Recomandăm un duș lung după toata bălăceala.


Apoi ne-am lăsat purtați pe străduțele înguste spre Ghanta Ghar – piațeta cu orologiu – într-o scurtă plimbare printre tarabele negustorilor de mirodenii din bazarul Sadar care te va lăsa cu nasul dezorientat, dar și cu o dorință de a încerca să gătești toate preparatele indiene când ajungi înapoi acasă.

Aici poți găsi tot ce are de oferit Jodhpur-ul în materie de mâncare și alte ciuguleli, dar și multe sortimente de dulciuri pentru care este renumit orașul. Nu rata un mic dejun la Omlette Shop undeva pe lângă Ghanta Ghar unde, pentru doar 60 ₹, vei mânca cea mai bună omleta din India, chiar dacă localul lasă de dorit la aspect sau curățenie. Pe cuvânt de persoană pofticioasă.


Restul zilei ni l-am petrecut prin galeriile și pavilioanele Mehrangarh-ului, fosta reședință a maharajului, descoperind vechiile obiceiuri și datini ale nobililor și familiei regale. Nu prea ai cum să îl ratezi pentru că domină întregul peisaj la o înălțime de aproape 120 de metri deasupra orașului. O bijuterie arhitecturală, marele fort al Jodpurului este unul dintre cele mai spectaculoase palate fortificate din India și merită pe deplin un loc pe itinerariul oricărui călător. Se poate ajunge foarte ușor pe jos, urmând cărarea pietruită de la baza muntelui – recomandăm această variantă pentru ca vei putea vedea orașul de la diferite înălțimi și priveliștea e superbă. 

IRFW8498

Vizita te va costa 600₹ (36 RON) însă primești un pliant și un audioguide gratuit pe care sugerăm să îl folosești pe parcurs pentru că relatează cu o voce foarte plăcută istoria palatului. 

Aici am aflat despre Durbar, ceremonia în care maharajul se întâlnea cu publicul în saloane special amenajate și despre rolul elefanților pe timp de război ca principală forță a armatelor indiene, dar si pe timp de pace când aceștia erau împopoțonați și folosiți în procesiunile familiei regale. Am descoperit viața din spatele pereților fortificați, povestea prințului care a moștenit tronul la doar 4 ani și importanța datinilor regale și a diferitelor încăperi și pavilioane a palatului. 

Împreună cu Bianca, ne-am pierdut prin curțile interioare și prin diferitele galerii sculptate, încercând să ne imaginăm cum era atmosfera acum sute de ani. Așa am descoperit și câteva locuri mai în afara traseului, de unde am surprins mozaicul de culori al clădirilor din Jodhpur și am rămas surprinși cât de mult se întinde acest oraș.

ÎncotroTips. După o scurtă plimbare până în capătul vestic la fortăreței, vei găsi un mic templu dedicat lui Vishnu, bogat ornamentat și plin de sculpturi în piatră, de unde poți surprinde un peisaj superb asupra orașului.

Pe lângă atracțiile turistice, este o simplă plăcere doar să te pierzi printre străzile albastre și să vei pe ce acoperiș nimerești, orașul fiind plin de rooftops care mai de care mai dichisite care oferă mâncare, băutură și o panoramă de invidiat.

DE DORMIT. Și aici hostelurile au fost prima opțiune. Zostel – Situat chiar în inima orașului, la câțiva pași de faimoasa fântâna cu trepte și cu un mic restaurant la etaj cu mâncare foarte bună. Mai multe hosteluri din Jodhpur poți găsi aici.

DE GUSTAT. Prima seară am degustat câteva preparate tradiționale la Jhankar Restaurant, recomandat de personalul hostelului, iar dimineața următoare am mâncat cea mai bună omleta din India la Omlette Shop, chiar lângă Ghanta Ghar. Jodhpur mai este cunoscut și pentru dulciuri, dacă sunt pe gustul tău.

DE VĂZUT. Orașul în sine este un must, fiind plin de clădiri vechi reconvertite și mici piațete, toate pictate în albastru. Sigur nu te vei abține să vizitezi Fortul Mehrangarh și Toorji Ka Jhalra, iar dimineața recomandăm un mic dejun pe lânga Ghanta Ghar.

Următoarea oprire a fost Orașul Lacurilor, Udaipur.  Obișnuiți deja cu arhitectura tipică și labirintul de străzi și alei caracteristic orașelor din India, Udaipur a adus un aer proaspăt prin podurile și malurile sale care erau mereu pline de viață. 

b77dfaf0-414d-4b73-af7d-cc652c1ca227

 


Primul obiectiv pe lista noastră a fost o vizită la City Palace, care trona pe marginea lacului Pichola. Fiind cazați chiar pe partea cealaltă a lacului, îl vedeam în fiecare dimineață de pe terasa hostelului. Se mai poate vizita și Jagmandir, fosta reședință regală aflată în mijlocul lacului, care între timp a devenit hotel, dar pe noi nu ne-a mai tentat obiectivul după ce văzusem atâtea palate mult mai spectaculoase. 

3965af5e-8eab-4084-aef4-6430e3e1ee0d

Am rămas impresionați din primele clipe de grandoarea construcției și de decorațiunile în piatră și lemn care trădau o minuțiozitate și măestrie cum nu se mai găsește. Vizita se face după un traseu clar stabilit care ne-a purtat prin coridoare înguste, turnuri viu colorate, galerii înverzite și intrări monumentale. Însă fii pregătit cu cel puțin o sticlă de apă și niște pantofi comozi pentru că turul palatului este destul de lung și te vei trezi urcând șiruri nesfărșite de trepte. Pentru o vizită reușită, e bine să ajungi aici la prima oră (se deschide la 9:30 dimineața), înainte să dea buzna toate grupurile de turiști care vor invada cotloanele palatului cât ai clipi. 

ÎncotroTips. Imediat după ieșirea din palat vei găsi două mari temple hinduse îmbrăcate în sculpturi în piatră, pe care merită să le explorezi și nu te costă nimic.


Încă de când eram în Jodhpur am aflat de Animal Aid, un adăpost pentru animale la câțiva kilometri de Udaipur, așa că am urcat într-un Uber (cam 100 rupi a costat drumul dus) și ne-am dedicat aproape o jumătate de zi în compania văcuțelor abandonate pe stradă, a câinilor loviți sau bolnavi și a altor animale cu sufletul mult mai mare decât al nostru. Adăpostul funcționează cu ajutorul voluntarilor, deopotrivă indieni și străini, care se luptă din greu cu neglijența și indiferența oamenilor față de aceste animale.

0180a95c-b474-4211-894f-b2c509db4097

A fost o plăcere să stăm în preajma lor și să le ținem companie, să le dăm de mâncare și să le scărpinăm pe frunte (în special pe căprițe), dar totodată am și aflat despre cum ajung aici în fiecare zi vaci cu kilograme de plastic în stomac, cum sunt ajutați cățeii loviți de mașini să umble din nou prin fizioterapie și cum animalele care, după tratament, nu mai au șanse să revină la o viață normală, sunt lăsate să își ducă traiul la adăpost în cele mai bune condiții. 

ÎncotroTips. Dacă te simți generos și vrei să ajuți adăpostul printr-o donație, îți poți cumpăra un tricou foarte mișto de la ei cu doar 20 lei. Vor aprecia enorm.

A fost plăcut ca după fiecare zi de explorat orașul în lung și-n lat să poți savura o bere și un garlic naan pe malul lacului. Sau îți poți petrece seara la un spectacol interesant la Bagore Ki Haveli unde te vei distra pe seama diferitelor reprezentații și momente mai mult sau mai puțin “profesioniste” (nu ne-am așteptat la foarte mult când biletul a costat dar 7 lei).


DE DORMIT. goStops Hostel a fost una dintre cele mai faine cazări din India. Pe lângă curățenie și localizare, terasa de la ultimul etaj face fiecare bănuț din cei 30 RON/noapte. Mai multe hosteluri din Udaipur poți găsi aici.

DE GUSTAT. Pentru dimineață recomandăm BrewVilla, Paps Juice sau Grasswood Cafe, iar  seara cei de la Neelam servesc un thali delicios. Un alt restaurant este Millets of Mewar unde te poți și înscrie la un curs culinar.

DE VĂZUT. City Palace este de neratat, iar după poți intra gratuit la cele două temple hinduse imediat la ieșire sau poți vizita Jagmandir, insula/hotel din mijlocul lacului. O altă zi o poți petrece la Animal Aid și ar fi păcat să ratezi “show-ul” de seara la Bagore Ki Haveli.

Pentru mai multe sfaturi pentru o călătorie în India, poți să dai un ochi aici, într-o altă postare

Jodhpur & Udaipur | Rajasthan | 20.02 – 27.02.2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s