India, Pushkar, rajasthan

PUSHKAR | Universul pe o stradă

Ne-am pornit înspre Pushkar cu gândul de a sta două zile, dar am fost atât de fermecați de atmosfera orășelului că am stat aproape o săptămână. Am simțit oprirea aici ca un moment de liniște în nebunia cu care eram deja obișnuiți în India. Deodată nu se mai auzeau claxoane non-stop și puteai vedea cerul fără norul de poluare din marile orașe. Am avut noroc că am ales un hostel (Moustache Hostel) curat, ieftin și cu multă personalitate unde pentru doar 12 lei pe noapte am putut să ne bucurăm o perioadă mai lungă de timp de locație.


c9521f19-770a-436f-8cfb-66e4b1048a43

Considerat oraș sfânt de către hinduși, Pushkar este o destinație favorită atât pentru pelerini cât și pentru turiști. Numit grădina de trandafiri a Rajastanului, este unul din cele mai vechi orașe cu o vibrație culturală impresionantă. Conform legendei hinduse, zeul Brahma, creatorul universului, a scăpat o floare de lotus asupra orașului care a dus la formarea lacului cu același nume. Orașul găzduiește singurul templu dedicat zeului Brahma din India. Hindușii consideră o călătorie spre Pushkar ca fiind pelerinajul final care trebuie făcut pentru a obține mântuirea.


Atmosfera liniștită se poate vedea și în stilul de viață și dispoziția localnicilor care nu te mai agasează pentru a-ți vinde fel de fel de produse și te salută cu un zâmbet cald și primitor. Totul se întâmplă pe o singură stradă care face înconjurul lacului. Fiind un orășel mic, vei vedea aceleași fețe prietenoase în fiecare zi, de la negustorii de haine și până la bătrânii care împart flori, ceea ce te va face să te simți ca într-o mare familie. Nici nu mă mir că am stat aproape o săptămână!

img_3945-1

Dar, ca în toată India, vei întâlni și unele persoane care vor să facă un ban de pe tine. Așa că atenție la femeile care vin și îți cer să le cumperi lapte pentru copii sau la cei care îți oferă flori și cer bani apoi. Cel mai bine e să refuzi politicos și să îți vezi mai departe de drum.


Începem dimineața cu o plimbare prin buticurile pline de haine și zorzoane, unde de la un where are you from? ajungem să povestim tot felul cu vânzătorii bine dispuși, să negociem relaxat pentru una sau alta și să ne luăm rămas bun, chiar dacă nu am cumpărat nimic. Când soarele începea să devin greu de suportat, ne-am retras la umbra terasei de la hostel, așteptând orele răcoroase ale serii pentru a ne plimba pe malul plin de viață al lacului.  Accesul pe mal se face prin zecile de porți de intrare aflate e jur împrejur și, totodată, nu este voie să te aproprii la mai puțin de 30 de metri de lac cu încălțăminte în picioare. Noi am aflat asta după ce mai mulți indieni au sărit pe noi când ne croiam drum spre mal și ne-au făcut semne disperate să ne descălțăm imediat. Nu ne-am opus îndemnelor insistente și am pus sandalele în rucsac pentru a putea savura, nestingheriți, apusul zilei asupra Pushkar-ului. 

img_3809

ÎncotroTips. În fiecare dupămasă, înainte de apus, are loc ceremonia Aarti pe malul lacului. Atmosfera liniștită a orașului se umple de sunete de tobe, psalmuri și miros de bețișoare parfumate, iar majoritatea localnicilor iau parte la acest ritual sacru, umplând malul și treptele dimprejurul acestuia.

Pushkar este de departe cel mai potrivit loc pentru cumpărături. Eu am plecat de acasă cu rucsacul pe jumatete gol din dorința de a-mi achiziționa aici îmbrăcăminte autentică. Visam la bluzele și rochiile colorate pe care le vedeam în pozele fetelor pe Pinterest și toate recomandau să nu îți aduci haine de acasă. Și bine au zis! Sunt atât de ieftine, colorate și speciale hainele aici încât nu mi-aș fi dorit să port altceva. Dacă nu îți place să negociezi, aici sigur vei învăța dacă nu vrei să plătești de trei ori mai mult.  Oricum, din momentul în care te vede vânzătorul că ești turist, prețul se umflă considerabil și nu va scădea niciodată până la prețul care îl plătesc localnicii. Acest obicei este valabil oriunde în India și cel mai bine este să te obișnuiești cu asta, ei știu că pentru noi oricum este un preț de nimic. După o negociere serioasă cu negustorii, am ajuns să dau pe bluze și pantalonași cam 250 ₹ (15 lei), papucii se pot negocia cam la 200 ₹ (12 lei), brățările la 20 ₹ (1,20 lei) iar o rochie lungă scade până la 600 ₹ (35 lei).

b1ae3e93-0698-407a-99dd-e301bf8130de


O altă surpriză a fost mâncarea și, spre marea mea încantare, orașul este 100% vegetarian, orice produse din carne sau ouă fiind strict interzise. În orice direcție ai lua-o, nu vei putea să nu dai peste cei de la Pawan, care te vor ademeni cu o chiftea aromată de falafel din partea casei – yum-yum – și nu vei greși să iei loc la una dintre măsuțe.

img_3167

Cu forțe proaspete și poftă de călătorie, ne-am luat rămas bun de la mica oază de liniște și am plecat plini de entuziasm spre noua noastră destinație, orașul albastru Jodhpur.

Pushkar | Rajasthan | 15.02 – 20.02.2019

DE TOATE PE SCURT
De dormit: Moustache Hostel – 12 RON/pers/noapte
De mâncat: Pawan, Raju Terrace
De văzut: Bazarul, Brahma Temple, Aarti la apus, Târgul de cămile (doar în noiembrie)

1 thought on “PUSHKAR | Universul pe o stradă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s