India, jaipur, rajasthan

JAIPUR | Templul macacilor

După un drum cu trenul care părea că nu se mai termină (am călătorit la sleeper class, adică înghesuială mare și izuri neplăcute), am ajuns într-un final în gara principală din Jaipur, teferi și sănătoși (așa sperăm), și am plecat spre cazare.


Cu o istorie de aproape 300 de ani, Jaipur a devenit una dintre cele mai vizitate orașe din India atât de străini, cât și de indieni. Al treilea oraș din “triunghiul de aur” al Indiei (Delhi – Agra – Jaipur), capitala Rajasthanului, este uneori chiar mai aglomerat ca însuși New Delhi, fiind împânzit la propriu de tuktuk-uri și motociclete. Norocul nostru a fost terasa nemaipomenită de la hostel care ne-a ferit cât de cât de nebunia de afară și unde am primit o scurtă lecție despre cum să folosim câteva expresii și cuvinte în hindi.

ee35f2d1-c9f2-4403-bb5b-6f5ee61ee7d1

Orașul a fost vopsit în roz în anul 1876 pentru a-l întâmpina pe prințul de Whales, Alber Edward, primind astfel numele de The Pink City. În timp, culoarea și clădirile au îmbătrânit, iar vechile cartiere odată roz au devenit un cărămiziu deschis, pământiu.


 

Neștiind din care colț să începem explorarea orașului, ne-am decis să vizităm  prima oară Galta Ji Temple sau Monkey Temple (cum a ajuns să fie numit), aflat la ieșirea din oraș, într-o mică vale. Există varianta să iei un tuk tuk direct până acolo (pe o rută ocolitoare), dar noi am preferat să urmăm poteca care pleacă de la marginea orașului și te poartă un drum șerpuitor, de la un templu la altul.

img_3696

La numai câțiva pași pe cărarea pietruită, am fost întâmpinați de o mică familie de macaci (maimuțele tipice orașelor din India) care își vedeau de tabieturile zilnice, fără să bage în seamă prezența noastră. Abia mai târziu am realizat că intrasem pe un teritoriu care nu era stăpânit de om. Drumul se ramifică din loc în loc, fiecare cotitură ducând la un alt templu, iar Galta Ji Temple se află la capătul potecii principale.

Întregul complex este un loc de pelerinaj hindus, construit în jurul sec. XV-lea de-a lungul cărării prin valea munților Aravalli, unde se află și un izvor natural care umple 7 kunds (bazine de acumulare) în care pelerinii uneori se scaldă în apa considerată a fi sacră. În templele parțial restaurate și prin pavilioanele pictate trăiesc aproximativ 200 de macaci (de unde și numele de Monkey Temple).

ÎncotroTips. Intrarea la templu este gratuită, chiar dacă unii vor veni să îți ceară bani sau donații, dar se percepe totuși o taxă de 50 ₹ pentru poze. Totodată, poți cumpăra o pungă de arahide pentru maimuțe fix de la ieșirea din oraș, cele de la templu având aproape triplu preț.

Dacă ești mai aventuros, poți să cumperi de la ieșirea din oraș sau chiar de pe drum câteva arahide sau alte ronțăieli pentru a hrăni macacii. Noi am descoperit că le plac enorm boabele a ceea ce pare a fi un fel de mazăre (care crește în copaci de-a lungul potecii) și, evident, bananele. Recomandăm să nu atingi sau, mai rău, să lovești vreuna din maimuțe, deoarece pot deveni agresive foarte repede și te poți alege cu o mușcătură zdravănă. Altfel, ele sunt destul de pașnice și abia așteaptă orice gustare pe care se nimerește să o ai la tine sau, cu puțină neatenție, te vei trezi “jefuit” de micile hoțomane. Noi am supraviețuit fără incidente, dar am surprins astfel de momente pe durata vizitei.

img_3751


O altă aventură este să te urci pur și simplu într-un tuk-tuk și să te lași purtat prin centrul aglomerat al orașului – asigurăm adrenalină maximă. Dis de dimineață am plecat să vedem  Hawa Mahal (care în traducere înseamnă Wind Palace), de departea cea mai interesantă clădire din India de până acum. Palatul îmbină arhitectura indusă cu cea islamică, este pictat în mod evident în roz, iar dimineața poți urmări cum este scăldat treptat în razele soarelui de răsărit. Fațada este tapițată cu bovindo-uri și nișe vitrate, însumând în total 953 de ferestre, prin care, în vremurile apuse, femeile de la curte putea urmări viața din stradă ascunse de privirile oamenilor de rând. Pentru o poză perfectă, poți urca în cafeneaua de vis-a-vis până sus pe terasă de unde se vede palatul în toată splendoarea sa. Hawa Mahal se află chiar lângă splendidul City Palace din Jaipur care nu trebuie ratat.

WhatsApp Image 2019-09-08 at 10.52.00

Cu puțin curaj ne-am avântat și în Bapu Bazar, printre zecile de standuri cu fel de fel de țesături, sculpturi și alte accesorii vândute cu mândrie de micii meșteșugari care se vor lăuda ca este tradiția familiei lor din tată în fiu. Apoi am explorat cartierele vechi, mânați de stomacul aproape gol care dădea semnale zgomotoase. Așa am găsit Masala Chowk, un fel de food court indian, unde am degustat câteva preparate cică d’ale casei și înghețată indiană – kulfi falooda – care, după încântarea Biancăi, a fost extraordinar de bună.

Desigur că sunt și alte locuri care merită vizitate prin oraș și este o aventură însăși să te pierzi prin bazarele nesfârșite ale Jaipurului, dar nu vrem să stricăm surpriza de a descoperi singuri aceste locuri și așteptăm impresiile voastre aici pe blog.

Ultima dupămasă din Jaipur ne-am petrecut-o pe terasa hostelului, unde am avut o lecție de hindi, am savurat un chai și am scris cu plăcere aceste rânduri. A doua zi am luat bus-ul spre ceea ce va deveni cea mai plăcută destinație de până acum, Pushkar. 

JAIPUR| Rajasthan | 13.02 – 15.02.2019

DE DORMIT. Am ajuns să stăm tot la The Hosteller, fiindu-ne mai ușor (și puțin mai ieftin, aprox. 25 RON/noapte) să rezervăm direct de la recepția hostelului din Delhi. Decizia a fost una foarte bună datorita terasei și a locației. Mai multe hosteluri din Jaipur poți găsi aici.

DE GUSTAT. Cam toate mesele le-am degustat la Masala Chowk încercând cât mai multe feluri din bucătăria rajasthană. Mai sunt multe alte restaurante bune, dar gustul adevărat al mâncării indiene îl găsești doar pe stradă.

DE VĂZUT. City Palace și Hawa Mahal sunt principalele obiective pe care trebuie să le vizitezi. Recomandăm o plimbare de dimineață până la Galta Ji Temple și apoi la Bapu Bazar. O altă variantă este să luați un tur până la Amber Fort, la 11 km de Jaipur.

Pentru mai multe sfaturi pentru o călătorie în India, poți să dai un ochi aici, într-o altă postare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s