Agra, India

AGRA | Marele Taj

Nu puteam să venim în India și să nu ne oprim la faimosul Taj Mahal din Agra. Cu toate că nu ne-am așteptat să fie ceva extraordinar, putem spune sincer că am fost impresionați de acest monument care își merită titlul de una dintre minunile acestei lumi.


Marele Taj

Alarma ne-a trezit brusc din somn, era ora 5:15 și abia am reușit să ne dezlipim capul de pe pernă. Puțin buimaci, am plecat încet-încet spre Taj Mahal, unde deja se formase o coadă considerabilă la poarta de intrare, însă voiam neapărat să surprindem frumusețea acestui monument în cel mai bun moment al zilei.

A fost o dimineață răcoroasă și o pătura de ceață se așternuse la baza Taj-ului, care dădea senzația că plutește deasupra solului, o priveliște greu de redat în cuvinte. Am reușit să îl vizităm așa devreme pentru că luasem două nopti de cazare în Agra, tocmai ca să prindem acea lumină caldă a răsăritului și cât mai puțină lume. 

eaa88379-5713-46c0-9c3d-5f0f190f9bf1

ÎncotroTips. Nu te grăbi să faci poză fix din poarta de la intrare la Taj Mahal. După ce te apropii, vei descoperi două alte edificii cu arcade mari, de o parte și de alta a sa, de unde poti surprinde imagini mult mai bune.

Chiar dacă sună tentant să iei un one day trip din Delhi sau Jaipur, care ar salva timp și bani, ieși mai câștigat dacă iei o cazare măcar de o noapte în Agra. Biletele la Taj Mahal se pot achiziționa de lângă intrare sau online (pentru a evita coada de la casa de bilete care se deschide pe la ora 06:00 dimineața) și e bine să nu ai cu tine un rucsac încărcat sau obiecte electronice (cu care oricum nu ai voie înăuntru) ca să scapi și de controlul de bagaj care merge destul de încet.

WhatsApp Image 2019-09-08 at 21.02.44

Se pare că după ce a fost finalizată construcția întregului complex, împăratul Shah Lahan a ordonat să li se taie mâinile tuturor muncitorilor care au lucrat la mausoleu pentru a se asigura că nu va fi reprodus niciodată. Grele vremuri. Mai multe poți afla dacă intri și la muzeul Taj Mahalului, aflat pe lateralul complexului, accesul fiind inclus în biletul de intrare.

După o explorare pe îndelete a marelui Taj, cu siguranță te va lovi o foame de ceva bun și autentic. Imediat după poarta de ieșire din partea de sud, într-o mică piațetă, se află restaurant Joney’s Place. Mâncarea este peste așteptări (la un preț accesibil) și meniul oferă o imensă varietate de preparate pentru toate gusturile. Recomandăm Malai Kofta și Pasanda Paneer care sunt și specialitățile casei, iar ca desert nu trebuie să ratezi un pahar de Banana Lassi.

A doua zi am luat trenul spre Jaipur, lăsând în urmă cupola Taj Mahal-ului să se piardă în ceață (sau nori de praf mai degreabă) și nerăbdători să cutreierăm străzile orașului cunoscut ca Pink City.

AGRA | Uttar Pradesh | 10.02-12.02.2019

DE TOATE PE SCURT
De dormit: Oriunde pe lângă Taj Mahal
De mâncat: Joney’s Place
De văzut: Taj Mahal, Agra Fort

1 thought on “AGRA | Marele Taj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s